woonzorg en oude fruitsoorten 

We gingen samen met de bewoners op zoek naar smaak-, geur- en andere herinneringen over oude fruitsoorten. 

Enkele weken geleden hielden we met Pomko onze derde reeks van fruitworkshops voor bewoners van woonzorgcentra.

Na Wzc Roosendaelveld en Wzc Westerlinde was nu Zorggroep H. Hart Kortrijk aan de beurt. We gingen samen met de bewoners op zoek naar smaak-, geur- en andere herinneringen over oude fruitsoorten. Via dit soort workshops is het de bedoeling op zoek te gaan naar lokale en oude appel- en perenrassen. Het doel is om te herinneren, uit te wisselen én te beleven. Via de ‘object handling’ techniek proberen we herinneringen op te halen (op basis van oa foto’s van boomgaarden en fruitbomen, video's , fruit, appelsap,…) en zo alle zintuigen te gebruiken om te ontdekken, nieuwsgierig te zijn en geprikkeld te worden.

Wat het nog unieker maakt: de soorten die in de workshops aan bod komen, planten we nadien ook aan in de tuinen van de woonzorgcentra. We geven de oude soorten als het ware een nieuw leven. Op die manier kan iedereen blijven genieten van ons waardevol fruitkundig erfgoed en focussen we ons op immaterieel erfgoed als hefboom voor een integrale groene zorg.

Dit soort projecten sluit helemaal aan bij waar we voor staan: "wij delen kennis en plezier met jong en oud, via fruitkundig cultuur-historisch onderzoek, inventarisatie en unieke belevingen. Wat we van onze voorouders kregen geven we door aan onze kinderen." (www.pomko.be). Het was weer een fantastische namiddag met heerlijke fruitverhalen!

Als u als woonzorgcentra of erfgoedcel ook interesse heeft om aan dit project mee te werken, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@pomko.be

#levenderfgoed #fruitverhalen #erfgoedenzorg Stad Kortrijk #uniekebeleving #pomko #appelenpeer #historischeboomgaarden #cultuurhistorie Immaterieelerfgoed.be