Een uniek paspoort voor je fruitbomen

Pomko voorziet fruitbomen van QR-labels met alle fruitkundige en cultuurhistorische informatie van de variëteiten in functie van educatie, borging, beleving en doorgeven.


Geef jouw fruitboom een Pomko QR-label en vergeet nooit meer de soortnaam

Bij het aanplanten van verschillende fruitbomen dit najaar kregen we van onze klanten meermaals de volgende vraag: Hoe zorgen we ervoor dat we over enkele jaren nog weten welke fruitvariëteiten we hebben aangeplant?

Er bestaan verschillende manieren om fruitbomen te labelen: gedrukte labels, handgeschreven labels, nummerplaatjes, gegraveerde plaatjes… Een groot nadeel van deze labels is dat ze verloren kunnen gaan (bv wegwaaien door de wind) of door de jaren heen onleesbaar worden. 

Op die manier verlies je de naam van de fruitboom die je geplant hebt en dat is nu net waar Pomko zo veel aandacht aan besteedt: de rasechtheid voor de volgende generaties borgen, bewaren en ontsluiten.

Daarnaast merken we dat veel kennis over fruitrassen in oude boeken of geschriften zit én in de hoofden en handen van liefhebbers en pomologen. Het digitaal verzamelen en ontsluiten van deze kennis ondersteunt niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook de educatie en beleving rond fruit.


Een uniek paspoort voor elke fruitboom

Via de Pomko QR-labels nabij de fruitboom kan men toegang krijgen tot heel wat waardevolle informatie. 

Op de labels staat de naam en via het scannen van de QR code krijgt de eigenaar en/of de bezoeker toegang tot gedigitaliseerde informatie over je fruitboom zoals variëteit/soort, herkomst, synoniemen, kenmerken boom, productiviteit, vruchteigenschappen, pluktijd, rijptijd, smaak/aroma, gebruiksmogelijkheden, bloei, bestuiving, ziekteresistentie en ziektegevoeligheid, aanplanttips en onderhoudstips… 

De Pomko QR-labels zijn gemaakt van duurzaam aluminium voor een lange levensduur en kwaliteit. 

Beleving en educatie 

De Pomko QR-labels zorgen niet alleen voor bewaren en digitalisatie maar ook voor unieke belevingen en educatie. Op deze manier zorgen we voor een alternatieve en moderne manier van kennis leren, beleven en doorgeven.

Cultuurhistorische erfgoedverhalen delen en versterken

Niet alleen fruitinformatie kan op deze manier gedeeld worden, ook erfgoedkundige verhalen die Pomko vastlegt (filmpjes, podcasts, audiofragmenten,…) kunnen doorgegeven worden. Voor specifieke “focussoorten” zorgen we er dus voor dat ook de “erfgoedverhalen” achter de soorten toegankelijk worden en doorgegeven kunnen worden voor het brede publiek. Mooie voorbeelden zijn de “Suprême de Perck” en de “Mahieupeer”. 

Scan gerust de twee onderstaande QR-labels, dan kan je meteen het erfgoedverhaal van de “Mahieupeer” en de “Suprême de Perck” lezen en ervaren.


Interesse?

Wil je ook zo een unieke QR-labels voor je fruitbomen? 

Neem dan gerust contact met ons op via info@pomko.be om de mogelijkheden te bespreken.


#rasechtheid #duurzamelabels #pomko #scholen #erfgoedboomgaarden #steden&gemeenten #fruitkundigerfgoed #Heerlijkfruit #Uniekebeleving #Pomologie2.0 #hoogstamboomgaarden #technologiemeteenverhaal