Fruitkundig Erfgoed en Zorg: 

een unieke combinatie! 

Fruitkundig Erfgoed en Zorg: een unieke combinatie!

Enkele weken geleden organiseerden we samen met de erfgoedcel Mechelen, CAG en het WZC Roosendaelveld twee fruitworkshops voor de bewoners.Niet zo maar fruitworkshops,… We gingen samen met de bewoners op zoek naar smaak-, geur- en andere herinneringen over oude fruitsoorten. 

Via dit soort workshops is het de bedoeling op zoek te gaan naar lokale en oude appel- en perenrassen. Het doel is om te herinneren, uit te wisselen én te beleven. Samen met onze gepassioneerde POMKO medewerkster Kris Vermeulen ontwikkelde we een benadering om in woonzorgcentra aan de slag te gaan met het fruitkundig erfgoed. Via de ‘object handling’ techniek proberen we herinneringen op te halen (op basis van oa foto’s van boomgaarden en fruitbomen, video's , fruit, appelsap,…) en zo alle zintuigen te gebruiken om te ontdekken, nieuwsgierig te zijn en geprikkeld te worden. 

Vorige week organiseerden we in WZC Westerlinde (Roeselare) dezelfde workshop en volgende week staat er een workshop op het programma in Zorggoep H Hart (Kortrijk). Op basis van deze workshops gaan we onze benadering verder verfijnen en optimaliseren.Deze aanpak willen we graag uitrollen in andere woonzorgcentra in heel Vlaanderen. Voor de bewoners geeft dat unieke belevingsmomenten. Met Pomko ontdekken we niet alleen mooie erfgoedverhalen maar komen we soms ook vergeten en zeer zeldzaam geworden fruitsoorten op het spoor die we nadien weer een plaatsje kunnen geven in onze collectieboomgaarden met als doel het borgen van het rijke fruitkundig DNA voor de volgende generaties.

Wat het nog leuker en unieker maakt: de soorten die in de workshops aan bod komen, planten we ook aan in de tuinen van de woonzorgcentra. We geven de oude soorten als het ware een nieuw leven. Op die manier kan iedereen blijven genieten van ons waardevol fruitkundig erfgoed en focussen we ons op immaterieel erfgoed als hefboom voor een integrale groene zorg.

Dit soort projecten sluit helemaal aan bij waar we voor staan: "wij delen kennis en plezier met jong en oud, via fruitkundig cultuur-historisch onderzoek, inventarisatie en unieke belevingen. Wat we van onze voorouders kregen geven we door aan onze kinderen." (www.pomko.be).

Als u als woonzorgcentra of erfgoedcel ook interesse heeft om aan dit project mee te werken, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@pomko.be

Wat hebben we toch een fantastische job!

Vele groeten,Het Pomko team

Stad Mechelen Erfgoedcel Mechelen, Zorgbedrijf Rivierenland WZC Roosendaelveld, WZC Westerlinde, Zorgdoel H Hart, Rina Rabau Nkandu, Immaterieelerfgoed.be Vermeulen Kris, Björn Siffer Patrick Princen Bart Somers