Monumentale boomgaard

“Wat ontbreekt er nog om deze boomgaard volledig af te maken?”  

Met Pomko hebben we het voorrecht om op schitterende plaatsen te komen. Het betreft telkens fruit gerelateerde locaties met een sterke fruitkundige cultuurhistorische insteek. Zo ook de boomgaard van Tom. Hier leeft niet enkel erfgoed, hier wordt niet enkel de boomgaard van gisteren voor morgen aangeplant, hier ademt erfgoed!

Op het terrein van Tom, een gesloten hoeve met bijgebouwen en hoogstamboomgaard dat beschermd is als monument, mochten we temidden de restanten van de historische boomgaard (wij noemen ze graag ‘oude krakers’) een smakelijk lokale aanvulling doen. Temidden de ‘oude krakers’ werd met een uitgekiende zorg een mix van nieuwe fruitbomen aangeplant. Hierbij hield Tom niet alleen rekening met wat hij zelf lekker vindt of wil gaan gebruiken. Hij zorgde ervoor dat heel lokale fruitrassen, zelfs fruitrassen die in zijn buurt ontstaan zijn een plaats krijgen in z’n boomgaard. Het gaat dan bijvoorbeeld om; Sint-Bernardusappel, Bruine Kriekpeer, Dubbele Flip, Calebasse Bosc, Joséphine de Malines, Reinette Grise, Citroenappel, Reinette de Chenée…  Dus niet zomaar een boomgaard, wel een boomgaard met een sterk verhaal.
Een fruitkundig cultuurhistorisch verhaal, daar houden we van. Knap werk Tom! Ondanks een magistraal goeie voorbereiding had Tom toch nog een vraag voor Pomko. “Wat ontbreekt er nog om deze boomgaard volledig af te maken?”.

Beeld je in, je staat als ‘fruitnerd’ in een heerlijke boomgaard met verfijnd uitgezochte fruitrassen in nieuwe aanplant, een als monument beschermde boomgaard die erfgoed ademt. En toch is de eigenaar nog op zoek naar extra verfijning.

Ik kon hem enkel meegeven dat de boomgaard reeds toonaangevend is, van een exquis niveau. En toch, toch gaf ik hem een passend antwoord, maar dan als ‘fruitnerd’; “Om deze boomgaard die reeds van een toonaangevend niveau is te vervolledig zou je kunnen overwegen om de ‘oude kraker’ nieuw leven te geven. Op die manier bewaar je niet enkel de fruitrassen uit de onmiddellijke buurt voor later, je bewaart ook het DNA van de oorspronkelijk aangeplante boomgaard”.

Tom was in de wolken en meteen akkoord! We hebben meteen plannen gesmeed om enthout te verzamelen, snoeilessen en dergelijke meer te organiseren op deze sublieme locatie. En dit in samenwerking om de omliggende hoeves waar zich ook historische fruitbomen bevinden…

Wordt dus zeker en vast vervolgd.


Meer weten over deze site?

De gesloten hoeve met bijgebouwen en hoogstamboomgaard is beschermd als monument.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/2158

Afbeelding hiernaast geenomen door Vlaamse Gemeenschap op 01-06-1993  =>