Pomme Courtraisienne 

Het oorspronkelijke artikel met vruchtbeschrijving van de 'Pomme Courtraisienne' is van de hand van Emile Rodigas en vinden we terug in Bulletins d'Arboriculture 1896.

Het originele Franstalige artikel kan je hieronder raadplegenVoor de goede leesbaarheid werd het artikel door Pomko vertaald.

Pomme courtraisienne

Opnieuw een zaailing verkregen door de heer Victor Biebuyck, de gewaardeerde voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Tuinbouw van Kortrijk. Het is het resultaat van zorgvuldige selectie uit eersteklas variëteiten. Het lijkt erop dat de heer V. Biebuyck wilde laten zien, zoals ook de vruchten verkregen door de vooraanstaande Kortrijkse pomoloog, de heer Victor Hage, hebben aangetoond en die achtereenvolgens zijn gepubliceerd in onze Bulletins, dat Kortrijk een gunstig fruitcentrum is voor appels, net zoals het Doornikse dat is voor peren. Deze inspanningen om onze telers eersteklas appels te bezorgen, zijn des te prijzenswaardiger omdat het onderzoek naar Belgische appels nog moet worden gedaan. Onze pomologen, zelfs de meest vooraanstaanden, kennen peren beter dan appels; bij boomkweekexamens verontschuldigen kandidaten die komen om hun speciale kennis te laten beoordelen zich meestal omdat ze niet al te veel variëteiten van appels kunnen onderscheiden, tenzij deze zeer algemeen zijn. In deze richting valt veel onderzoek te doen door een jonge pomoloog die binnen enkele jaren een even interessante als nuttige studie zou kunnen produceren, want goede appels hebben aanzienlijke waarde, sommige voor de tafel, andere voor de keuken; ze zijn bovendien gemakkelijker te bewaren dan peren, zoals blijkt uit de grote silo's waarin ze maandenlang worden bewaard in de fruitcentra van Sint-Truiden, Borgloon en enkele andere plaatsen in de provincie Limburg.

Het is een bekend feit onder vakmensen dat het niet moeilijk is om appels van verschillende grootte van dezelfde boom te plukken; dit geldt ook voor bepaalde kortgesteelde appels; zo ook voor de Admirable blanche en de Bec d’Oie; hetzelfde geldt voor het nieuwe ras waar we het nu over hebben, dat twee vrij onderscheidbare typen vertoont, zoals goed te zien is op onze tekening. Het eerste type is bolvormig, enigszins afgeplat aan beide polen. Het tweede type, dat van de vrucht die op de tekening is afgebeeld, is langwerpig ovaal, taps toelopend naar het oog toe; het lijkt op een vorm van pigeonnet.

Hier zijn de andere belangrijke kenmerken van de Pomme courtraisienne. De steel is van gemiddelde lengte, 1,5 centimeter; de kleur is groenachtig grijs; hij is ingeplant in een nauwe trechtervormige kom.

Het oog is klein, smal, gesloten of halfgesloten, geplaatst in een ondiepe holte; de rand hiervan is meestal vijfhoekig.

De schil is dun, lichtgeel van kleur, goed gestreept met roze rood aan de zonzijde. Het vruchtvlees is wit, enigszins geelachtig groen aan de buitenrand; het is fijn, zacht, redelijk knapperig. Het sap is overvloedig, zoetzuur, met een heerlijke smaak en een uiterst aangename geur.

We aarzelen niet om te verklaren dat de Pomme courtraisienne van de hoogste kwaliteit is. Iedereen die het op 5 oktober met ons heeft geproefd, vond het een uitstekende vrucht. De grootte is slechts gemiddeld, maar daarentegen is de boom zeer vruchtbaar.

De rijpingsperiode is september en oktober.

Aangezien de heer Victor Biebuyck ons heeft overgelaten om de variëteit te benoemen, hebben we hem de Pomme courtraisienne genoemd, om de plaats van herkomst specifiek aan te duiden. De zaailing is tien jaar geleden gedaan. De boom krijgt een goede windvorm. Het hout is van gemiddelde kracht. De takken zijn talrijk, uitgespreid-opgericht, vrij dun, bruingrijs; de lenticellen zijn schaars, klein en langwerpig; de ogen zijn donzig, bijna plat op het hout.

De bladeren, van gemiddelde grootte, zijn langwerpig ovaal, meestal toegespitst, zwak getand aan de randen. Het blad is heldergroen aan de bovenkant, iets lichter groen aan de onderkant; de bladsteel, vrij dun, is ongeveer 0,02 m lang; hij is zeer licht gegroefd.

Emile Rodigas

Op zondag 25 februari 2024 werd door Pomko een hoogstammige Pomme Courtraisienne aangeplant in de boomgaard van Kulak Kortrijk. Hieronder vind je het fotoverslag.