Het Fruiticum ondergaat een dynamische restauratie.

In Jodoigne vertrouwt de Abdij van La Ramée het beheer van haar Fruiticum toe aan Pomko.  

"In Jodoigne vertrouwt de Abdij van la Ramée het beheer van haar Fruiticum toe aan de vzw Pomko. 

Het doel is om het Fruiticum in al zijn glorie en praal te herstellen. In Jodoigne vertrouwt de L'Abbaye de la Ramée het beheer van haar Fruiticum toe aan de vzw Pomko. Het Fruiticum werd in het jaar 2000 ontworpen en gemaakt door pomoloog Jean-Pierre Wesel. Het doel de komende 5 jaar is het Fruiticum in al zijn pracht en praal te herstellen. Zowel de hoogstamboomgaard (74 stuks) als de leifruitbomen (maar liefst 254 stuks) zullen een grote onderhoudsbeurt krijgen en waar nodig vervangen worden. Het onderhoud en het enten van bedreigde soorten is dit voorjaar gestart. Op de lange termijn is het doel om van het Fruiticum een referentie te maken van de fruitrassen uit Jodoigne en het (lei)fruitvakmanschap. 

Als u geïnteresseerd bent biedt Pomko ook rondleidingen ter snoei- en entcursussen en fruitproeverijen te plaatse aan. Op 1 en 2 juni 2024 is iedereen alvast meer dan welkom!

De televisie van Waals Brabant TVcom heeft een mooie reportage hierover gemaakt waar Paul-Emile Dewulf van Pomko meer toelichting geeft bij de plannen.

Bekijk hier het videofragment.