Pomko meets Stories Unfold Rubenskasteel Zemst

Registraties zijn gesloten
Doe mee met dit 24-uurs-evenement

Dankzij Stories Unfold vind je een uitzonderlijk rijk aanbod aan inspirerende activiteiten op één locatie: het Rubenskasteel. Het domein waar Peter Paul Rubens tussen 1635 en 1640 woonde, krijgt zelfs een tijdelijk paviljoen – een knap staaltje circulaire architectuur met een gezellige bar en een podium.

Pomko voorziet die dag een info- en proefstand en een lezing:

Een levende databank proeven? Dat kan!

Welklinkende namen als Trezeke Meyers, Comtesse de Paris, Sterappel, Bergamotte Esperen, Franse Bellefleur, Légipont, Gravenstein, Soldat Laboreur, Reinette Hernaut, … spreken tot de verbeelding. Het doet ons denken aan de bereidingen die onze voorouders maakten. Een stukje brooddeeg rond een Kattekop (Calville de Saint-Sauveur), een peer in een heerlijk gebak, of gewoon een appeltaart met heerlijke appels uit de boomgaard. Ook op verschillende kasteeldomeinen kwamen verschillende soorten appels en peren veelvuldig voor.

Kom en proef de rijke kleuren en geuren van het fruit van weleer. Op onze Pomko stand laten we je kennismaken met de smaak van vergeten fruitrassen. Proef lekkere vruchten van oude fruitrassen. Het uitgelezen moment om een rijke fruitgeschiedenis te proeven.

info en volledig dagprogramma: https://www.storiesunfold.be/nl/agenda/appelproeverij-en-infostand-pomko

Lezing: Erfgoedbewaarders van Fruit

Pomko schrijft fruitkundige cultuurhistorische verhalen waarin het zoeken, borgen en bewaren van het erfgoed omtrent oude fruitrassen centraal staat. Je ontdekt de aanpak van boomgaardprojecten van Pomko. Deze kunnen alle kanten op: een collectie- of themaboomgaard, de reconstructie van een oorspronkelijke aanplant op een kasteel uit pakweg 1810 of het tot leven brengen van een pomologisch boek of naslagwerk,… Niet zomaar boomgaarden dus, maar altijd boomgaarden met een sterk, lokaal verankerd en erfgoedkundig verhaal.

Het ultieme doel van Pomko is: “wat we van onze voorouders kregen, doorgeven aan onze (klein)kinderen.” Wat Pomko, leert, ervaart, boeit, ruikt, proeft,… willen we ook doorgeven aan onze toekomstige generaties. Dat ook zij nog lange tijd snel en op een hedendaagse (lees digitale) manier toegang krijgen tot het rijke fruitkundig verleden dat in België in de 18de en 19de eeuw zo centraal stond.

Rond kastelen werden vroeger niet alleen prachtige parken en moestuinen aangelegd maar er was ook leifruit aanwezig in allerhande vormen. Het was het opperste doel van de ‘kasteel-hovenier’ om niet alleen het mooiste fruit op de leibomen te kweken maar ook op tafel te presenteren wanneer de kasteelheer hoog bezoek mocht ontvangen.
In deze lezing nemen we je mee op pad doorheen de wondere wereld van cultuurhistorische boomgaardprojecten.

info en inschrijvingen: https://www.storiesunfold.be/nl/agenda/lezing-erfgoedbewaarders-van-fruit

 

Datum & Tijd
zaterdag september 23, 2023
10:00 18:00 (Europe/Brussels)
Locatie

Rubenskasteel Zemst

Steendreef 77
Elewijt (Zemst) 1982
--Rubenskasteel Zemst--
Krijg het adres
Organisator

Pomko vzw

+32486511210
0486511210
info@pomko.be
DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.