Museumtuin Gaasbeek ontvangt delegatie uit Versailles

"Leifruit laten erkennen als immaterieel erfgoed"

Dinsdagnamiddag 9 april 2024 streek een delegatie tuinexperten neer in de Museumtuin van Gaasbeek. De experten beheren in Frankrijk enkele toptuinen, zoals de bekende Potager du Roi aan het kasteel van Versailles. Leifruitexpert Marcel Vossen nam het gezelschap op sleeptouw. Ook Michel Schlosser van Amis du Potager du Roi - Communauté was aanwezig.

Het doel van de namiddag was om de kennis over de leifruitteelt en de unieke snoeitechniek te delen, maar ook om een gezamenlijk dossier voor te bereiden om leifruit door UNESCO te laten erkennen als immaterieel erfgoed.

 

Met Pomko zijn we één van de mede-initiatiefnemers en mede-aanvragers om het leifruitvakmanschap binnenkort te laten erkennen als Vlaams immaterieel erfgoed. We zijn samen met enkele partners volop het dossier voor deze erkenning aan het voorbereiden. In het najaar willen we ook samen met onze Franse collega’s een aanvraag indienen om erkend te worden als immaterieel erfgoed.

Via deze erkenningen zullen we ervoor kunnen zorgen dat het vakmanschap leifruitteelt niet verloren gaat en ook doorgegeven kan worden aan de volgende generaties. Dit sluit natuurlijk ook helemaal aan bij ons Meester-Leerling traject: “De eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken nieuw leven geven.” https://www.pomko.be/m-l-leifruit