Bedrijfsboomgaard 'Wienerberger'

Symbiose van hedendaagse en oude fruitrassen

Vooraf

Op vrijdag 2 december 2022 werd door Pomko vzw samen met enkele enthousiaste medewerkers van Wienerberger de eerste fase van de aanplant van de bedrijfsboomgaard afgerond. Deze unieke boomgaard  kwam tot stand naar aanleiding van het natuurinrichtings - en beheerplan dat opgesteld werd door Jan Feryn voor de site Wienerberger pannenfabriek te Aalbeke. Een onderdeel van dit project is het aanplant van een cultuurhistorische bedrijfsboomgaard.

De in het plan aangeduide zone is ruim 4000m². In een eerste fase werd een toegankelijke halfstamboomgaard aangelegd. Er werd geopteerd voor een combinatie van gekende oude rassen en zogenaamde oude krakers uit de buurt. Oude krakers zijn fruitbomen van meer dan 80 jaar die zeer lange tijd onze omgeving mee karakter hebben gegeven. Door deze nieuw leven te bieden in deze boomgaard bewaren we (samen met Wienerberger) mee het genetisch DNA van onze regio. Er werd beslist om de bedrijfsboomgaard aan te planten in verschillende fases.

 

Fase1: basisaanbod oude en gekende rassen en enkele focussoorten

De eerste fase bestaat uit het aanplanten van een verzameling van courant verkrijgbare oude fruitrassen. Het zijn die fruitrassen die belangrijk zijn om niet vergeten te worden maar waar we tegelijk zeker van zijn dat ze bij de werknemer of de occasionele bezoeker zeer in de smaak zullen vallen.

Het basisaanbod werd meteen ook uitgebreid met een aantal speciale vondsten voor de streek rond Aalbeke, de zogenaamde focussoorten. Dit zijn fruitsoorten die een lange geschiedenis kennen in de onmiddellijke omgeving maar die na verloop van tijd, vaak omwille van geringe economische belangen, als fruitsoort in de vergeethoek beland zijn.


Fase2: nieuw leven voor oude krakers uit de buurt

Omdat de verdere ontwikkeling van de site en de sterke natuurlijke aanpak van het bedrijf zeker en vast mag weerspiegelen in de bedrijfsboomgaard biedt deze ook ruimte voor het aanplanten, bewaren en borgen van het genetisch DNA van onze regio. Concreet zullen in een tweede fase ook een aantal zogenaamde 'oude krakers' aangeplant worden. Het cultuurhistorisch onderzoek loopt nu volop en deze speciale fruitbomen zullen in het najaar van 2023 een nieuw onderdeel worden van de bedrijfsboomgaard.

De bedrijfsboomgaard zal worden voorzien van een algemeen infopaneel.


Ontdek meer

Wienerberger; duurzame realisatie

De medewerkers van Wienerberger en POMKO vzw kwamen op 2 december 2022 samen bij de dakpannenfabriek te Aalbeke om een nieuwe fruitboomgaard aan te planten. Deze cultuurhistorische boomgaard werd aangeplant als onderdeel van het grotere biodiversiteitsplan van de site van Aalbeke.

Benieuwd naar deze duurzame realisatie? Klik op 'lees meer'

Leer meer