Overslaan naar inhoud

Leibomen aanbinden

We trekken naar de kwekerijen en toveren laagstammige fruitbomen op tot leibomen in wording

Meester – leerling: Leifruit opbinden Werkdag van 18 juni 2025

Het was een heel zonnige en veelbelovende dag. Iedereen richting Wevelgem. Met veel vertraging konden we eindelijk starten.


Hoe gaan we het opbinden van leifruit aanpakken? Dat is de hamvraag voor vandaag.

Dieter toont ons enkele vormen die hij heeft laten maken in betonijzer. Het zijn mooie figuren waar wel wat mee aan te vangen is. U-vorm, dubbele U, Verrier palmet, schuine palmet, 3 bogen in mekaar. Hij heeft de perfecte persoon gevonden om deze frames te maken. Heel mooi!


We vertrekken naar een volkstuin: de Velt Wereldtuin in Menen. Het is een heel grote en mooie tuin die vroeger toebehoorde aan een bloemenwinkel. De eigenaar van de bloemenzaak kweekte er zelf zijn bloemen en planten. Er staan twee grote serres en achteraan een groot terrein met moestuinen, struiken met bessen, leifruit  en fruitbomen. Het opzet van deze tuin is mensen uit de buurt en van verschillende culturen samen brengen om samen de tuin te onderhouden. Mensen mogen er een stukje grond voor zichzelf gebruiken als moestuin en als tegenprestatie helpen ze mee aan het onderhoud van de ganse tuin. Er zijn regelmatig werkdagen geplant.

In één van de serres staan meer dan 50 jonge fruitboompjes die in de winter geënt zijn. Appel-, peren- en steenvruchten. Ze staan mooi per soort op de serretafel. Van de pitvruchten blijven we af. We nemen de steenvruchten (pruim en kers) onder de loep.

De mooi opgeschoten boompjes worden één voor één onder handen genomen. De hoofdent wordt ingesnoeid tot op 45 cm hoogte. Ja met de meetlat ernaast! Er wordt een bamboestok langs elke stam gezet en de stam en ent worden met een bindtang met natuurlijk afbreekbaar lint aan mekaar vastgemaakt. We snoeien elk boompje tot op één centrale stam op de ent. De rest van de oorspronkelijke ent wordt weggesnoeid.



leivormen pruim en kers in wording

’s Middags nemen we onze picknick bij Dieter thuis. We zitten gezellig buiten aan de tuintafel in de hoek van de mooi aangelegde tuin vol met bessenstruiken, fruitbomen, druivenranken en natuurlijk leibomen in allerlei vormen. Prachtig wat de mogelijkheden zijn van deze tuin. Op vraag van Paulien wordt er nog even opgefrist hoe en wanneer we best fruitbomen leiden.

De bomen in de Tuinbouwstraat achter het huis van Dieter worden ook nog even bekeken en geëvalueerd. Enkelen ervan werden vorige winter nog aangeplant, vooral de laagstammen.

Kweekveld Pomko

Het is al ver na de middag als we naar het Goed Ter Heule in Lauwe. Dit is een biologisch landbouwbedrijf met zelfpluk van groenten, fruit en snijbloemen. Er zijn ook dieren, een hoevewinkel en er worden educatieve en recreatieve activiteiten georganiseerd.

Net voorbij de hoeve ligt een perceel dat gebruikt wordt door Pomko. Hier is een heel kweekveld aangelegd voor het verzamelen en opkweken van verschillende soorten appelen en peren.

En… er is werk aan de winkel. De stroken tussen de rijen bomen moeten dringend gemaaid worden. Er zijn nog enkele grote palen die gezet moeten worden. Dieter boort de putten en Paul Emile staat de palen in de grond. Er worden touwen gespannen om de fruitbomen tegenaan te leiden. En ja hoor, na gezamenlijk overleg wordt onze eerste boom officieel geleid. Op naar de volgende maar daar steekt de tijd stokken in de wielen. Dat gaat zo als het plezant en interessant is. Dan vliegt de tijd. En Paulien en ik willen tijdig de trein halen. We worden door Dieter naar het station van Kortrijk gebracht waar we net onze trein halen. Spijtig dat we niet langer konden blijven. Het was net zo leuk.

Ons eerste leiboompje werd officieel geleid!