Fruitiers palissés - Comblain

Formation Conduite et taille des arbres fruitiers - Formes palissées  - Comblain-au-Pont 20240312. 

Vandaag gaan we tot Comblain-au-pont, op pad met Nicolas Klingler van Diversifruits. We maken kennis met zijn kijk op (laagstam)/leifruit van appels, peer en perzik. Gaande van de vorming van een leiboom tot en met de onderhoudssnoei ervan. Zoals ook vorige keer aangehaald is het interessant om met verschillende snoeiers hun methode kennis te maken. Hij bindt de horizontale snoeren geleidelijker aan, altijd een beetje horizontaler, om sterk waterlot te voorkomen en zijn manier van snoei is minder drastisch met meer hout en grotere ‘geweien’ of ‘patte de poule’ als resultaat. Maar het basisidee is hetzelfde. Perzik in leivorm was een nieuwe en interessante aanvulling in het traject. Perzik draagt op éénjaarig hout en vraagt doordoor een andere aanpak dan peer en appel.

Recente aanplant perzik voor en na snoei


Na een theoretische uiteenzetting gingen we op weg in het dorp. Starten deden we bij zeer recente aanplant waar we de leivorm starten met opbouwen, daarna achterstallige recente aanplant, waarbij de invloed van de groeikracht van de variëteit mooi werd gedemonstreerd en eindigen deden we bij een prachtige oude leipeer Beurré d’Hardenpont. Hij staat een beetje verdoken aan een zijgevel van de dorpsschool en de oude leiboom ernaast is sterk in aftakeling, jammer maar hopelijk dragen ze de hardenpont een warm hart toe.

 Als specialeke mochten we getuigen van een overbruggingsent waar de stam door maaischade geheel was toegetakeld. Het resultaat is bevredigend.


Maaischade is één van de groottste boosdoenders van jonge én oude bomen. Hier moet meer aandacht aan besteed worden. Je jarenlang werk of enthousiaste aanplant kan zomaar geattackeerd worden met stresstoestanden of afsterven als gevolg. Een goede maaibescherming en met de hand of handheggenschaar het gras rond de stam wegnemen is deel van een goed onderhoud en aanplant van je (lei)boom. Een stuk holle stam kan hiervoor perfect dienstdoen.


Hier was bij aanplant worteldoek gelegd, maar de functie om organisch materiaal te verzamelen als goed bodem voor gras en kruiden was nogmaals bewezen. Dit plastiek in de tuin is overbodig en niet effectief op lange termijn. Het is enkel een extra ingrediënt voor de plastiek soep.

Volgende week gaan we op verkenning in Gembloers!