Restauratiesnoei leifruit

Tweedaagse wintersnoei gericht op restauratie van leifruit. 

Tweedaagse wintersnoei in het Fruiticum van de abdij van La Ramée.
Meester en leerlingen gaan samen aan de slag om de basisprincipes van restauratiesnoei bij leifruit goed onder de knie te krijgen. 
De leibomen langs de omheiningsmuur alsmede de contre espalliers, percelen met steeds een creatie van 5 tot 7 leibomen in verschillende vormen, werden door deze restauratiesnoei opnieuw naar hun basis leivorm gebracht. De basisvorm van sommige bomen was soms erg ver te zoeken. Het doel was om deze leibomen terug te snoeien naar hun mooie oorspronkelijke vorm. Dit is een project dat enkele groeiseizoenen in beslag zal nemen. Licht, groeiruimte en groeikansen bieden aan de jongen vruchttakken is belangrijk. De hoogte van de boom werd opgedeeld in drie zones. In het onderste derde werd er vooral teruggesnoeid met het oogpunt nieuwe vruchtzetels te ontwikkelen of bestaande te bestendigen. In het middelste gedeelte werden vruchtzetels uitgelicht en bovenaan werd groei getemperd ten voordele van de groeikansen onderaan de leiboom. 

Vrijstaande leiboomcompositie voor de snoei

Vrijstaande leiboomcompositie na de snoei

Maar eerst de boom en de leiboomcompositie goed bekijken. Welke vorm heeft de boom? Welke creatie heeft het geheel van de 5 leibomen per perk?  Waar gaan we naartoe met ons snoeiwerk en hoe pakken we dit best aan?
Eerst snoeien op hout om de boom terug naar zijn oorspronkelijke vorm te laten groeien en verder snoeien op fruit. Er werd ook veel overlegd van hoe en wat en bij twijfel konden we steeds bij Dieter terecht. Om de bomen niet uit te putten leggen we het snoeisel opzij zodat we kunnen zien dat we niet teveel volume in één keer wegsnoeien.
Dinsdag was het aangenaam werken in een matig temperatuurtje en een mooi zonnetje. Maar woensdag sloeg het weer om. We begonnen onder een somber wolkendek maar tegen de middag kwam er een schrale koude wind opzetten. Opgeven? Neen hoor! Tegen de late namiddag begon het zachtjes te regenen zodat we ons werk beëindigden rond 17:30u.
Moe maar voldaan trokken we huiswaarts. Een lekker warm bad of warme douche doen wonderen.

Dubbele U voor snoei

Dubbele U na snoei