basiscursus theorie leifruit

 

Vrijdagochtend 19 januari 2024, een dag met een winters landschap. We zien elkaar voor een basiscursus theorie leifruit, waar we van kweek, aanplant, leiden, onderhoud (winter- en zomersnoei) en achterstallig beheer (restauratie) van leifruit heen worden geloodst.  

Na de middag rijden we de oprijlaan van de abdij La Ramée op. Rechts van de oprijlaan bevindt zich onze "speeltuin". Een hoogstamboomgaard en leifruit. Leifruit in de vorm van verticale snoeren tegen de ommuring van de tuin maar ook vrijstaande palmetten, horizontale en schuine snoeren. De leiboompjes zijn ietwat achterstallig, het vruchthout wordt te ver van de gesteltak gevormd. Het nadeel hiervan is dat als er meer tak en bladmassa komt, de oorspronkelijke structuur dreigt weg te kwijnen door een tekort aan licht. Het terugbrengen van het fruit naar de basisgesteltak zal één van onze snoeiopdrachten zijn.  
Eerst volgde een demo snoei daarna konden we elk ons eigen snoer snoeien waarbij we onze snoei beredeneerden en bediscussieerde met de groep. We lieten ook wat ruimte voor dichterlijke vrijheid en behielden een extra gesteltak met de hoop deze op een dag om de hoek te leiden. 

De praktijk was kort maar de tijd dwong ons om de rest voor een volgende keer te houden. Op naar meer!