Marnik Delmotte

levenswerk bekroond met mooiste boom  

Marnik Delmotte maakte een stukje zijn levenswerk van het bewaren, enten, ... van oude fruitrassen. Niet alleen de fruitrassen, maar ook de stiel, de bewaring, de kookkunst, ... zijn cultureel erfgoed. Zoon Jeroen en neef Dieter zetten zijn werk voort. Ze dragen de inspiratie en begeestering van Marnik verder door mensen te laten proeven, genieten, ... Ze brengen oud, lokaal en cultureel fruitverhaal in een nieuw jasje.


De leiboom tegen de gevel van Marnik Delmotte in Laar werd op 14 november 2015 door de jury van de groenwedstrijd tot mooiste boom uitgeroepen.

"De leiboom tegen de gevel van Marnik Delmotte in Laar werd op 14 november 2015 door de jury van de groenwedstrijd tot mooiste boom uitgeroepen."De gemeente Zemst organiseert ieder jaar een groenwedstrijd. Deze keer kwamen bomen daarvoor in aanmerking. Zij geven de tuin een bijkomende dimensie door hun verticale lijnen en scheppen een sfeer van bescherming en beschutting. 28 Zemstenaars vonden dat de boom in hun tuin best mocht gezien worden en namen deel. De jury maakte in de zomer een onaangekondigde rondrit om de bomen te beoordelen. De boom van Marnik won en de ereplaatsen waren voor Freddy De Greef en Michel Dethée.

Tientallen soorten
“Vijftien jaar geleden plantte ik een hoogstamboomgaard op een perceel weiland naast mijn gerestaureerde hoeve. Die omvat een 25-tal perensoorten en wel 50 a
Tientallen soorten “Vijftien jaar geleden plantte ik een hoogstamboomgaard op een
perceel weiland naast mijn gerestaureerde hoeve. Die omvat een 25-tal perensoorten en wel 50 appelvariëteiten.

Een kruising tussen de appelsoorten cox en sterappel bleek een ideale apelboom
die het ook uitstekend doet als leiboom tegen een huisgevel. Ik heb toen die boom uit de boomgaard verplant en er via regelmatige vormsnoei een gevelornament van
gemaakt, die bovendien een rijke oogst aan lekkere appels oplevert en dat wist ook de jury te waarderen.”

Marnik beheert zijn biologische tuin met een duidelijke visie, mooi in combinatie met gezonde vruchten. Oude kasteeldomeinen en de kruidtuin van Leuven inspireren hem in zijn groene hobby.

Alle deelnemers werden in hun bijdrage tot vergroening van de gemeente beloond met een aankoopbon."