Pomologisch Kollektief

Wij planten uw erfgoedboomgaard van gisteren voor morgen.


Fruitkundige erfgoedbewaarders.

Pomologie betekent in het Nederlands 'ooftkunde'. Een ongekend woord voor de leer van het fruit. Kollektief is geschreven volgens oude spelling om te benadrukken dat het bij Pomko om erfgoed gaat. Het woord zelf duidt op het feit dat we tal van samenwerkingen nastreven. 
Samengevoegd komen we tot Pomko.

Pomko schrijft fruitkundige cultuurhistorische verhalen waarin het zoeken, borgen en bewaren van het erfgoed omtrent oude fruitrassen centraal staat. Dit doen we door het aanplanten van boomgaarden met een rijk fruitkundig verhaal. Via gedreven onderzoek naar oude fruitrassen en het herontdekken van oude fruitrassen slagen we er in om niet alleen boeiende boomgaardprojecten aan te leggen, collecties te bewaren en te verruimen, maar evenzeer is het de bedoeling om de pomologie naar een nieuw niveau te tillen met de focus op wetenschappelijke onderbouw en geavanceerde digitalisatie ("naar de pomologie van de 21ste eeuw").

De boomgaardprojecten ontstaan vanuit het veldwerk dat verricht wordt binnen het fruitkundig cultuurhistorisch onderzoek. Het boomgaardproject wordt van A tot Z uitgerold door Pomko. Door middel van een eigen mini-kwekerij slagen we er in om niet gangbare of alledagse fruitrassen opnieuw aan te planten binnen bijzondere boomgaardverhalen. De boomgaardprojecten van Pomko kunnen alle kanten op. Van een collectieboomgaard, een thematische boomgaard tot het reconstrueren van een oorspronkelijke aanplant uit pakweg 1908 of tot het tot leven brengen van een pomologisch boek of naslagwerk. Niet zomaar boomgaarden dus, maar altijd boomgaarden met een sterk, lokaal verankerd en erfgoedkundig verhaal.

Wat we van onze voorouders meekregen doorgeven aan onze (klein)kinderen. Wat Pomko, leert, ervaart, boeit, ruikt en proeft, willen we ook doorgeven aan de toekomstige generaties. Dat ook zij nog lange tijd en op een hedendaagse (lees digitale) manier toegang krijgen tot het rijke fruitkundig verleden dat in België in de 18de en 19de eeuw zo centraal stond. De manier waarop wij de 'beleving' brengen kan verschillende vormen aannemen: informatieoverdracht via boomgaardrondleidingen, snoei- en entlessen, digitale tools, proefmomenten, voordrachten, boomgaardfeesten, congressen,...