​Meester-leerling Leifruit

"De eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken nieuw leven geven" 

De Vlaamse minister van Cultuur trekt 575.885,35 euro uit om 23 beurzen toe te kennen voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten. Daarmee ondersteunt hij 23 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.  

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties. 

Pomko diende in september 2023 een aanvraag in voor het bekomen van een beurs voor "De eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken nieuw leven geven". Eind 2023 werd de aanvraag van Pomko goedgekeurd met felicitaties van de jury. Het meester-leerling traject van Pomko werd zelfs in de kijker gezet door het departement van cultuur, jeugd en media:

Meester-leerlingtraject in de kijker: nieuw leven voor eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken 

Dieter Dewitte is pomoloog. Al 25 jaar houdt hij zich gepassioneerd bezig met het enten, oculeren, snoeien en opkweken van fruitbomen. Eén van Dieters specialiteiten is het kweken van leifruitbomen. Dat zijn bomen waarvan de takken in horizontale richting worden geleid. Ze vormen een soort haag op stammen en zorgen voor privacy en zonwering. Het telen van leifruitbomen is een hovenierskunst die nut en schoonheid verenigt en een belangrijke plaats in de Vlaamse geschiedenis kent. Om het rijke ambacht van de leifruitkweek levend te houden, deelt Dieter zijn kennis en kunde met Paulien Vanhauwere, Lut Luytens en Paul-Emile Dewulf. Zij gaan 20 maanden bij hem in de leer. In die periode zullen ze de verschillende aspecten van het vakmanschap ontdekken zoals, de selectie van fruitrassen, ent- en oculeertechnieken, kennis van onderstammen, snoeitechnieken, leidtechnieken en het onderhoud van de leifruitbomen. 

20240113 Kickoff

Op zaterdag 13 januari 2024 vond de kickoff plaats van het meester-leerling traject leifruit.

Lees verder

20240119 Start

Op vrijdag 19 januari 2024 ging het meester-leerling traject leifruit van start met een theoretische benadering en initiatie snoei.

Lees verder

20240120 Plaatsbezoek

Op zaterdag 20 januari 2024 trokken we met het meester-leerling traject leifruit op pad. Kwekerijen en historische aanplanten leifruit, een goed gevulde dag.

Lees verder

20240220 Praktijk

Op dinsdag 20 februari en woensdag 21 februari 2024 hielden we een praktische snoeitweedaagse in het Fruiticum van de abdij van La Ramée. Betreft restauratiesnoei van leifruit.

Lees verder

20240223 Praktijk

Op vrijdag 23 februari werden de jonge en iets oudere leibomen in de hoeve Bos van Aa voorzien van een wintersnoei.

Lees verder

20240302 Externe opleiding

De groei van leifruit begrijpen en actie ondernemen om deze te vormen en te onderhouden.
#leiboom #vruchtbeurs #Trigemme

Lees verder

20240312 externe opleiding

Op dinsdag 12 maart 2024 volgden we binnen het Meester - Leerlingtraject een opleiding in Comblain au Pont. 

#leiboom

Lees verder

20240319 Externe opleiding

Op dinsdag 19 maart 2024 volgden we binnen het Meester - Leerlingtraject een opleiding in Gembloux. 

#leiboom

Lees verder

20240403 Erfgoedsite Ename

Op woensdag 3 april 2024 trokken we binnen het Meester - Leerlingtraject naar de erfgoedsite in Ename

#leiboom #leifruit #enten #erfgoedsoorten

Lees verder