Strategische samenwerking tussen Pomko en Plantsoon 

Pomologie met wetenschappelijke onderbouw en geavanceerde digitalisatie

#Hoogstamboomgaarden #Fruitkundigerfgoed #Heerlijkfruit #Uniekebeleving #Pomologie2.0

19 april 2023

Intense samenwerking

Veel kennis over fruitrassen zit in oude boeken of geschriften én de hoofden en handen van liefhebbers en pomologen. Het digitaal verzamelen en ontsluiten van deze kennis ondersteunt niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook de beleving rond fruit. Door de strategische samenwerking tussen Pomko en Plantsoon wordt op verschillende domeinen expertise uitgewisseld. Pomko heeft toegang tot een state-of-the-art digitaal platform om fruitkundige kennis en ambacht te borgen en uit te dragen naar hun klanten en maatschappij. Tegelijkertijd kan Plantsoon door de kennis en ervaring van Pomko een hoger educatie- en belevingsniveau aanbieden aan de eigen gebruikers.

Fruitkundig erfgoed

Pomko schrijft fruitkundige cultuurhistorische verhalen waarin het zoeken, borgen en bewaren van het erfgoed omtrent oude fruitrassen centraal staat. Lokale variëteiten en gebruiken krijgen de nodige aandacht en worden weer opgepikt. Via gedreven onderzoek naar en het herontdekken van oude fruitrassen slaagt Pomko er in om boeiende boomgaardprojecten aan te leggen, collecties te bewaren en te verruimen. Niet zomaar boomgaarden dus, maar altijd boomgaarden met een sterk, lokaal verankerd en erfgoedkundig verhaal.


Digitale ontsluiting

Plantsoon is gespecialiseerd in het digitaal verzamelen, linken en ontsluiten van ecologisch waardevolle data. Pomko zorgt ervoor dat de databank mbt fruit gevuld wordt met waardevolle informatie en beeldmateriaal van de kenmerken van verschillende soorten fruit zoals ras, herkomst, vrucht, pluktijd, smaak/aroma, gebruik, bloei, bestuiving, ziekteresistentie,…  Ook erfgoedkundige verhalen die Pomko vastlegt (filmpjes, podcasts, audiofragmenten,…) kunnen mee in de databank opgenomen worden. Onze klanten kunnen dan via een QR code nabij de fruitboom of boomgaard toegang hebben tot al deze informatie. Via Plantsoon heeft Pomko dus toegang tot een state-of-the-art digitaal platform om fruitkundige kennis te delen en door te geven aan de volgende generaties, wat helemaal aansluit bij de Pomko missie: wat we van onze voorouders kregen, doorgeven aan onze kinderen. Via deze samenwerking zijn we klaar voor de pomologie van de 21ste eeuw.

50,000+ bedrijven gebruiken Odoo om hun bedrijf te laten groeien.

Doe mee en maak je bedrijf een betere plek.

Pomologie 2.0: digitale ontsluiting voor beleving en borging van fruitkundig erfgoed


www.pomko.be

www.plantsoon.be